ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΨΩΜΙ ΜΕ ΑΛΕΥΡΙ ΑΠΟ ΔΙΚΚΟΚΟ ΣΙΤΑΡΙ (ΖΥΜΩΜΑ ΣΤΟ ΧΕΡΙ )

 

ΥΛΙΚΑ

1000-1100 γρ. αλεύρι από δίκοκκο σιτάρι
600 γρ. νερό (χλιαρό)
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
2 κουτ γλυκού αλάτι
1 κουτ γλυκού ζάχαρη
1 κουτ σούπας ελαιόλαδο

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

  1. Βάζουμε σε μια λεκάνη το χλιαρό νερό και διαλύουμε μέσα σε αυτή την ζάχαρη, το αλάτι, την
    μαγιά και το ελαιόλαδο
  2. Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι ενώ ταυτόχρονα ανακατεύουμε συνεχώς. Αρχικά θα
    δημιουργηθεί ένας χυλός, ενώ όσο θα προσθέτουμε το αλεύρι η ζύμη μας σταδιακά θα σφίγγει ως
    ότου γίνει μια σφιχτή και λεία ζύμη
  3. Αλευρώνουμε τον πάγκο μας, βάζουμε επάνω την ζύμη και συνεχίζουμε να την ζυμώνουμε για
    άλλα δέκα λεπτά
  4. Βάζουμε ξανά το το ζυμάρι στην λεκάνη που το ζυμώσαμε και το σκεπάζουμε με μεβράνη
  5. Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά
  6. Στην συνέχεια αφού ξεκουραστεί το ζυμάρι μας και έχει σχεδόν διπλασιάσει τον όγκο του, το
    ξεφουσκώνουμε το βγάζουμε με προσοχή από την λεκάνη που το είχαμε τοποθετήσει και το
    ζυμώνουμε πάλι για 10 λεπτά
  7. Αφού ολοκληρώσουμε το δεύτερο ζύμωμα, πλάθουμε την ζύμη μας στο σχήμα που θέλουμε για το
    ψωμί μας (καρβελακι ή φρατζόλα) και το τοποθετούμε σε λαμαρίνα με λαδόκολλα
  8. Ανάβουμε τον φούρνο στους 50 βαθμούς (πάνω – κάτω αντιστάσεις) και τοποθετούμε τη λαμαρίνα
    με το ψωμί μας στην μεσαία σχάρα.
  9. Όταν το ψωμί μας στοφαριστεί (περίπου 20 λεπτά), ψήνουμε στους 200 βαθμούς περίπου 1 ώρα
  10. Αφού βγάλουμε το ψωμί από τον φούρνο, το τοποθετούμε σε σχάρα και το αφήνουμε να κρυώσει
    τουλάχιστον για ένα τέταρτο με μισή ώρα, πριν το καταναλώσουμε