ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΠΑΞΙΜΑΔΙΑ ΟΛΙΚΗΣ -ΣΙΚΑΛΗΣ

ΥΛΙΚΑ

500 γρ. Αλεύρι ολικής άλεσης

250 γρ. Αλεύρι Σίκαλης

500 γρ. Χλιαρό νερό

100 γρ. Ελαιόλαδο ή κρασί λευκό

1 Φακελάκι ξηρή μαγιά

1 κγ Αλάτι

Μυρωδικά ( Ρίγανη ή Λιναρόσπορο ή Γλυκάνισο)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1.  Σε μια λεκάνη βάζουμε το χλιαρό νερό με την μαγιά και ανακατεύουμε πολύ καλά
2. Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα δυο άλευρα μαζί με το αλάτι και το μυρωδικό που επιλέξαμε και το ρίχνουμε στο μείγμα νερού μαγιάς (σταδιακά ) και ζυμώνουμε ενώ προσθέτουμε λίγο λίγο το ελαιόλαδο (Μπορούμε αντί για ελαιόλαδο να χρησιμοποιήσουμε λευκό κρασί)
3. Σκεπάζουμε την ζύμη μας με μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 3 ώρες
4. Ξεφουσκώνουμε το ζυμάρι μας και πλάθουμε λωρίδες σαν μπαγκέτες και τις τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα
5. Με ένα μαχαίρι χαράζουμε φέτες όχι όμως μέχρι κάτω
6. Σκεπάζουμε ξανά και το αφήνουμε 2 ώρες
7. Ψήνουμε για 45΄ στους 170 βαθμούς
8. Όταν κρυώσει λίγο κόβουμε σε φέτες εκεί που είχαμε χαράξει από πριν και τοποθετούμε τα παξιμάδια σε ταψί και ξαναψήνουμε στον αέρα και στους 120-130 βαθμούς για σχεδόν μισή ώρα