Διατροφικές Συμβουλές

Πέτηλα – Πέτουρα: Ο βασιλιάς των ζυμαρικών!

Αν και όποιος αμφιβάλλει ότι τα καλύτερα ζυμαρικά τα γνώριζαν και τα παρασκεύαζαν οι αρχαίοι Έλληνες, θα βεβαιωθεί από τις παρακάτω ενδεικτικές αποκαλύψεις μας, όλες από το αρχαιοελληνικό ρήμα «πετάννυμι», που σημαίνει «εκτείνω, ανοίγω, απλώνω»:
«Πέτηλον», έλεγαν το ανοιχτό φύλλο ζύμης.
«Πέτουσα», έλεγαν την αρτοποιούσα.
«Πέτουσιν», έλεγαν την εργασία των αρτοποιών.
Και: «Καλόν πέτεσθε πράξεως καλής τόδε».

Δείτε ποια είναι τα πέτουρα-πέτηλα και πως παρασκευάζονται, μόνον χειροποίητα: Οι αυθεντικοί Έλληνες των ορεινών περιοχών, από την αρχαιότητα και από γενιά σε γενιά, από μάνα σε κόρη, κράτησαν και διατήρησαν την αρχαιοελληνική ονομασία των πέτηλων, παρεφθαρμένη ως «πέτουρα», των καλύτερων και ασύγκριτων ζυμαρικών τους. Χωρίς να γνωρίζουν ότι, όταν άνοιγαν τα μεγάλα χειροποίητα φύλλα ζύμης ολικής αλέσεως τοπικού τους αλεύρου, ζυμωμένων πάντα χειροποίητα με δικό τους γάλα και αυγά παραγωγής τους, τότε έκαναν και το αρχαιοελληνικό Πέτηλον ως Πέτουσες Νοικοκυρές και «πράξεως καλής τόδε». Αυτή η «καλή πράξη» ήταν η περιτύλιξη κάθε αρχικού φύλλου στον «κλώστη», ώστε δια «πετάγματος» στον αέρα, χωρίς να φύγει η άκρη του, προς συνεχές άνοιγμα φύλλου ζύμης από τον «κλώστη» δια συγκρατήσεώς του και με τα δάχτυλα των δύο χεριών, πετύχαιναν το «πετάννυμι», δηλαδή το άνοιγμα και άπλωμα του αρχικού χοντρού φύλλου ζύμης, με αυτοέκτασή του στον αέρα και τόσο όσο άντεχε το ίδιο, ώστε να μην κόβεται και ούτε να σπάζει.
Πρόκειται περί αξιοθαύμαστης τεχνικής και ικανότητας κάθε πέτουσας Νοικοκυράς, που δυστυχώς «πατάχθηκε» από βιομηχανικά μηχανήματα της κερδοσκοπίας.

Τα μεγάλα αγνά και ευωδιαστά, περιτυλιγμένα τελικά στον «κλώστη» φύλλα αυτά, απλώνονται μετά σε μεγάλα και καθαρά σεντόνια έξω στον αύλειο φυσικό ήλιο και καθαρό αέρα, ένα-ένα χωριστά, για φυσική και αργή αποξήρανσή τους.
Σήμερα, Ειδικοί και Επιστήμονες, δηλώνουν ότι δεν είναι επιτρεπτή η αποξήρανση με μηχανήματα πάνω από 42 βαθμούς για να διατηρούν τα ωφέλιμα συστατικά τους, αλλά αυτό είναι ασύμφορο εμπορικώς.
Στην συνέχεια και αφού γίνουν εύθραυστα και τραγανά, σπάζονται σε μεγάλα και ακανόνιστα τεμάχια και αποθηκεύονται σε αεροστεγή δοχεία, προφυλαγμένα από υγρασία και οσμές, για κατανάλωση όλο το επόμενο έτος, πάντοτε όμως ερμητικώς κλειστά. Είναι το ευγενέστερο όλων των ζυμαρικών, πεντανόστιμο πάντοτε, υψηλότατης διατροφικής αξίας και υγιέστατο.
Βράζει γρήγορα, σε λίγο νερό με βούτυρο ή λάδι και αλάτι, φουσκώνει και απορροφά το νερό, που περιέχει πολλά από τα συστατικά του και σερβίρεται αχνιστό με λίγο τριμμένο τυρί φέτα πάνω του.
Είναι εύπεπτο και χορταστικό, εύγευστο και ωφέλιμο, «χάρμα ιδέσθαι», κατά τους παλαιούς λάτρεις του! Δίκαια θεωρείται ως βασιλιάς όλων των ζυμαρικών, διαχρονικά.
Έχει αμέτρητες χρήσεις ως κύριο ή ελαφρύ φαγητό με πολλούς συνδυασμούς και ιδιαίτερα με κρεατικά. Δοκιμάστε τα αγνά, παραδοσιακά πέτουρα και θα ενθουσιασθείτε.
Θα γίνετε λάτρεις τους! Η Γ.Ε.Β. κρατάει σταθερά την παράδοση και παράγει σε μικρές ποσότητες τα αγνά και αυθεντικά πέτουρα Βλάστης, τα οποία αποτελούν και την κορωνίδα όλων των αγνών και πιστοποιημένων παραδοσιακών ζυμαρικών της. Αποστέλλονται κατόπιν παραγγελίας και με αντικαταβολή, σε περιορισμένες ποσότητες επειδή είναι χειροποίητα και αγνά. Μέσα από τα παραδοσιακά μας προϊόντα αποκαλύπτουμε αδιάψευστη την αυθεντική  Ελλάδα, της μίας και μόνης Μακεδονίας.
Ζητήστε όλη την σειρά των εντύπων μας για το τερπνό και ωφέλιμό τους περιεχόμενο.