A Free Template From Joomlashack

A Free Template From JoomlashackΑιθέρια Έλαια

Από τους πανάρχαιους χρόνους ο άνθρωπος ανακάλυψε ότι τα κύτταρα των φυτών και δένδρων περιέχουν στα φύλλα, άνθη, καρπούς, φλοιό και ρίζες τους μία μικρή ποσότητα υγρού, σε μορφή άχρωμου λαδιού, που επειδή είναι πτητικό (εξατμίζεται) ονομάσθηκε Αιθέριο Έλαιο.

Τα Αιθέρια Έλαια είναι για τα φυτά και τα δένδρα ότι ακριβώς το αίμα στον άνθρωπο και για τον λόγο αυτό χρησιμοποιούνται από την αρχαιότητα ως πρώτες ύλες για θεραπείες, φάρμακα και αρώματα.

Η Ελλάδα είναι από την φύση της μία από τις πλουσιότερες χώρες αρωματικών και θεραπευτικών φυτών και δένδρων, τα οποία οι αρχαίοι Έλληνες τα ξεχώρισαν και τα χρησιμοποίησαν ως φυσικά φάρμακα και ως προϊόντα υγείας και ομορφιάς, με συνταγές και περιγραφές διακρίσεως και χρήσεως (Ασκληπιός, Ιπποκράτης, Αριστοτέλης, Διοσκουρίδης κ.λπ.).

Με την εκβιομηχάνιση, την μόλυνση, τα χημικά και τα γεωργικά φάρμακα, μειώθηκαν οι περιοχές αγνών και παρθένων φυσικών φυτών και δένδρων, ενώ αντίθετα οι φαρμακοβιομηχανίες και αρωματοποιίες απαιτούσαν μεγάλες ποσότητες αρωματικών και θεραπευτικών πρώτων υλών, με αποτέλεσμα να αντικατασταθούν οι διάσπαρτες φυσικές πηγές σε συγκεντρωτικώς και τεχνητώς καλλιεργούμενα αρωματικά και θεραπευτικά φυτά. Πριν από μερικά χρόνια η Ενωμένη Ευρώπη επέβαλε τις λεγόμενες εναλλακτικές καλλιέργειες, που αφορούν στην αντικατάσταση καλλιεργειών σιτηρών, καπνών, βαμβακιού, τεύτλων κ.λπ. με αρωματικά και θεραπευτικά φυτά.

Παράλληλα, δημιουργήθηκαν εργοστάσια και βιομηχανίες εξαγωγής Αιθέριων Ελαίων με σύγχρονες μεθόδους, η βασικότερη των οποίων είναι αυτή της αποστάξεως με ατμό. Και επειδή το κόστος παραγωγής και εξαγωγής των αγνών και αληθών Αιθέριων Ελαίων έφθασε στα ύψη, κάποιοι πονηροί διεθνείς έμποροι αξιοποίησαν την σύγχρονη επιστήμη της χημείας και κατασκευάζουν συνθετικά από υποπροϊόντα του πετρελαίου, και παραπλανητικά δήθεν «αιθέρια έλαια» και τα οποία έχουν την ίδια οσμή και χρώμα, είναι πάμφθηνα σε σχέση με τα αγνά και αυθεντικά, ενώ δεν περιέχουν κανένα απολύτως ευεργετικό συστατικό. Αντιθέτως μάλιστα είναι βλαπτικά.

Οι δυνατότητες διακρίσεως των χημικών από τα φυσικά Αιθέρια Έλαια (πέραν της χημικής αναλύσεώς τους) είναι πρώτα αυτή της τιμής και μετά της εύκολης και διαπιστώσιμης δυνατότητος του παραγωγού Αιθέριων Ελαίων να εφοδιασθεί με αγνές αρωματικές και θεραπευτικές πρώτες ύλες, ώστε να πραγματοποιεί ο ίδιος τις εξειδικευμένες αποξηράνσεις και αποστάξεις.

Συνεπώς ο καταναλωτής θα πρέπει να γνωρίζει και να εμπιστεύεται προσεκτικά τον παραγωγό Αιθέριων Ελαίων.


Τα Αιθέρια Έλαια της Βλάστης

Η ορεινή ιστορική Κοινότητα της Βλάστης Δυτικής Μακεδονίας είναι μία σπάνια περιοχή αγνής και παρθένας βλάστησης, όπως το προσδιορίζει και η αρχαιοελληνικής έννοιας ονομασία της, αφού κατά την αρχαιοελληνική βοτανική και φιλοσοφία «βλάστη» σημαίνει βλάστηση, τροφό και ζωή.

Από τις αρχές του 2007, η Γ.Ε.Β. προμηθεύθηκε από την Βουλγαρία χιλιάδες ειδικών φυτών τριανταφυλλιάς (δαμασκηνή) και τα οποία, μαζί με πολλές χιλιάδες άλλα αρωματικά και θεραπευτικά φυτά σε σπόρους, που αγόρασε από το αγρόκτημα του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και με την φροντίδα ειδικών γεωπόνων τα ανέπτυξε σε ειδικά θερμοκήπια της Επανομής, τα φύτευσε σε παρθένα και από πολλών ετών ακαλλιέργητα κτήματα των Μετόχων της, με αυστηρές προδιαγραφές και φροντίδες απαγορευμένης χρήσεως φαρμάκων και λιπασμάτων (ούτε ακόμη και της φυσικής κοπριάς). Μόνο με πότισμα από χημικώς εξετασθέντα νερά πηγών των δασών της Βλάστης και με χειρωνακτική εργασία σκαλισμάτων, γίνεται η ανάπτυξη αυτών.

Παρά την κάκιστη, από πλευράς καιρικών συνθηκών, πρώτη χρονιά, με τους καύσωνες και την πρωτοφανή ξηρασία, οι καλλιέργειες της Γ.Ε.Β. στην Βλάστη ήταν επιτυχείς και απέδωσαν τα πρώτα ενθαρρυντικά αγνά και παρθένα Αιθέρια Έλαια, που αποστάχθηκαν στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις Αποξηραντηρίων και Αποστακτηρίων στην πλατεία της Βλάστης. Οι αποστάξεις Αιθέριων Ελαίων μας γίνονται παρουσία επισκεπτών και με έγγραφη άδεια και δήλωση του προς απόσταξη προϊόντος στο Τελωνείο Πτολεμαΐδας.

Το ενθαρρυντικό γεγονός αυτό έπεισε τους υπευθύνους της Επιχειρήσεως και ήδη, κατά την δεύτερη φυτευτική και καλλιεργητική περίοδο, έγιναν φυτεύσεις χιλιάδων νέων φυτών σε μεγαλύτερες εκτάσεις της Βλάστης.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε έρευνα, συλλογή και δοκιμαστική απόσταξη εντελώς φυσικών αρωματικών φυτών της παρθένας περιοχής της Βλάστης, με επίσης ενθαρρυντικά αποτελέσματα.


Διάθεση και τρόπος χρήσεως αγνών Αιθέριων Ελαίων

Τα αγνά και αληθή Αιθέρια Έλαια Γ.Ε.Β. διατίθενται σε μικρές αρχικά ποσότητες αποκλειστικά από το Πρατήριό της στην κεντρική πλατεία της Βλάστης, όπως και τα πολλά αρωματικά αποστάγματα, που περιέχουν μικρότερες ποσότητες Αιθέριων Ελαίων και οι οποίες δεν διαχωρίζονται πλήρως κατά την απόσταξη.

Τα δεύτερα (αρωματικά αποστάγματα), συσκευασμένα σε φιαλίδια, χρησιμοποιούνται χωρίς άλλες προσθήκες ή αραιώσεις, όπως είναι, για πολλές χρήσεις, κυρίως αρωματισμού χώρων, σώματος, εντριβών, πλύσεως προσώπου και μαλλιών, χρήσεως στο μπάνιο, μέχρι και αρωματισμού φαγητών και γλυκών, κατά την πρακτική εμπειρία, παράδοση και σχετική βιβλιογραφία ειδικών.

Παρά το γεγονός ότι είναι αποσταγμένα αρωματικά νερά, για προληπτικούς λόγους, δεν πρέπει να πίνονται. Αντίθετα, τα αγνά και αληθή Αιθέρια Έλαια της Γ.Ε.Β., μικρών αλλά πανάκριβων ποσοτήτων αρχικά, απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή, πρώτα διατηρήσεως και μετά χρήσεως.

Όλα είναι συσκευασμένα και σφραγισμένα ασφαλώς σε μικρά γυάλινα σκούρα φιαλίδια των 5 ή 10 ml, τα οποία φυλάγονται σε σκοτεινό μέρος και σε θερμοκρασία ψυγείου, μακριά από παιδιά και μη γνώστες της χρήσεως και ιδιοτήτων αυτών.

Κάθε αγνό και παρθένο Αιθέριο Έλαιο, χωρίς προηγούμενη διάλυσή του σε λάδι βάσεως (αμυγδάλου, βερύκοκου κ.λπ.) και καθαρού λευκού οινοπνεύματος, είναι δυνατόν να βλάψει την επιδερμίδα ή να δημιουργήσει προβλήματα, αν κάποιος τα καταπιεί.

Η αραίωση και χρήση των αγνών και φυσικών Αιθέριων Ελαίων είναι ολόκληρη τεχνική και επιστήμη, γνωστή στους χημικούς και στα εργοστάσια φαρμακοβιομηχανίας, αρωματοποιίας, σαπουνοποιΐας, αλλά και σε ειδικά άλλα καταστήματα έμπειρων και εξειδικευμένων.

Με την συνεχώς αυξανόμενη στροφή στην φυσική ζωή και στην χρήση φυσικών πηγών υγείας και ομορφιάς, που παρατηρείται διεθνώς, κάθε ενδιαφερόμενος και αφού συμβουλευθεί τον γιατρό του, της συμβατικής ιατρικής, έχει δικαίωμα στην εναλλακτική λεγόμενη ιατρική και χρήση φυσικών βοτάνων και προϊόντων αυτών κατά τους τρόπους χρήσεως και οδηγίες ειδικών και βοτανολόγων.

Για την χρήση των Αιθέριων Ελαίων, τα ευεργετικά συστατικά αυτών και τις ενδεδειγμένες περιπτώσεις, κυκλοφορούν στα βιβλιοπωλεία, σε ειδικά καταστήματα και στο διαδίκτυο αμέτρητα συγγράμματα ενημερώσεως και οδηγιών, με αναφορά στο κάθε είδος Αιθέριου Ελαίου, την αραίωση αυτών, τον τρόπο χρήσεως κατά περίπτωση, ποσότητα κ.λπ.

Οι περισσότεροι αγοραστές και χρήστες Αιθέριων Ελαίων είναι ήδη καλώς ενημερωμένοι και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το είδος και περιεχόμενο του Αιθέριου Ελαίου, η αγνότητα και η τιμή αυτού.

Μέχρι οργανώσεως δικού της εργαστηρίου χημείου η Γ.Ε.Β. στέλνει δείγματα κάθε εμπορεύσιμης αποστάξεως Αιθέριου Ελαίου σε εξειδικευμένα εργαστήρια άλλων παραγωγών Αιθέριων Ελαίων του εξωτερικού, όπως και στις κατά νόμο αρμόδιες Υπηρεσίες της χώρας μας.

Οι βασικές οδηγίες χρήσεως των Αιθέριων Ελαίων είναι παγκόσμιες και οι περισσότερες εξ αυτών προτρέπουν τον καταναλωτή να δημιουργεί μόνος του τις δικές του συνταγές, για πνευματική και σωματική υγεία (π.χ. Collent Κ. DODT, Αιθέρια Έλαια, εκδόσεις Ψύχαλου, Αθήνα 2001).

Μία από τις πλέον απολαυστικές και χρηστικές περιπτώσεις γνώσεως των Αιθέριων Ελαίων είναι η ικανότητα να δημιουργεί ο καθένας τις δικές του φυσικές θεραπείες υγείας και ομορφιάς.

Για να είσθε σίγουροι ότι τα προϊόντα και τα συστατικά αυτών είναι αγνά, φρέσκα και άριστης ποιότητας, θα πρέπει και να μπορείτε να κάνετε μόνοι σας τις αραιώσεις και συνδυασμούς, αν βέβαια είσθε σίγουροι ότι αγοράσατε αγνά και φυσικά Αιθέρια Έλαια, που είναι και η πρώτη ύλη για οτιδήποτε θα δημιουργήσετε μετά εσείς.


Οι χρήσεις στο μπάνιο

Ρίχνετε σταγόνες Αιθέριων Ελαίων, έτοιμων ή διαμορφωμένων από εσάς, πριν μπείτε στην μπανιέρα.

Ανακατέψτε το νερό καλά και αποφύγετε την επαφή της επιδερμίδας σας με το περιεχόμενο του φιαλιδίου. Λίγες σταγόνες αρκούν. Οι περισσότερες δεν κάνουν και περισσότερο καλό. Βρείτε μόνοι σας τις σταγόνες και συνθέσεις που σας ωφελούν.

Και μην ξεχνάτε ότι δεν είναι μόνον η όσφρηση η πύλη εισόδου στον οργανισμό σας των ευεργετικών συστατικών των Αιθέριων Ελαίων. Οι πόροι του σώματος είναι μία δεύτερη πύλη, όπως και τα νύχια και τα μαλλιά.

Ακόμη, σοβαρό ρόλο παίζει η ψυχολογία, που την επηρεάζει ευνοϊκά το ευχάριστο και τονωτικό άρωμα, όπως και η γεύση, όπου και όπως επιτρέπεται.

Εμείς την μόνη υπεύθυνη συμβουλή που μπορούμε να σας δώσουμε για τα Αιθέρια Έλαια, όπως και για κάθε άλλο αγνό και φυσικό βότανο ή αρωματικό σε σακουλάκι ή δεματάκι παραγωγής μας, είναι:

Πριν από κάθε χρήση, ρωτήστε τον προσωπικό Γιατρό σας!