A Free Template From Joomlashack

A Free Template From Joomlashack



Πέτηλα - Πέτουρα: Ο βασιλιάς των ζυμαρικών!


Αν και όποιος αμφισβητεί ότι όλα τα υγιή τρόφιμα τα γνώριζαν και τα χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες, θα βεβαιωθεί από τις παρακάτω ενδεικτικές αποκαλύψεις μας, όλες από το αρχαιοελληνικό ρήμα «πετάννυμι», που σημαίνει «εκτείνω, ανοίγω, απλώνω»:

«Πέτηλον», έλεγαν το ανοιχτό φύλλο ζύμης.
«Πέτουσα», έλεγαν την αρτοποιούσα.
«Πέτουσιν», έλεγαν την εργασία των αρτοποιών.

Και: «Καλόν πέτεσθε πράξεως καλής τόδε».

 

Δείτε ποια είναι τα πέτουρα-πέτηλα
και πως παρασκευάζονται, μόνον χειροποίητα:
Όλα τα παραπάνω δεν τα δίδαξε κανένας σημερινός αμαθής της αρχαιοελληνικής γλώσσας στους επίσης αμαθείς και εξαπατημένους νεοέλληνες, ιδιαίτερα μάλιστα στους κατοίκους της Ιστορικής και Ορεινής Βλάστης Δυτικής Μακεδονίας. Ούτε και οι ίδιοι τα γνωρίζουν!
Από την αρχαιότητα όμως, από γενιά σε γενιά και από μάνα σε κόρη, κράτησαν και διατήρησαν την αρχαιοελληνική ονομασία των πέτηλων, παρεφθαρμένη ως «πέτουρα», των καλύτερων και ασύγκριτων ζυμαρικών τους, χωρίς να γνωρίζουν ότι όταν άνοιγαν τα μεγάλα χειροποίητα φύλλα ζύμης ολικής αλέσεως τοπικού τους αλεύρου, ζυμωμένων πάντα χειροποίητα με δικό τους γάλα και αυγά παραγωγής τους, τότε έκαναν και το αρχαιοελληνικό Πέτηλον ως Πέτουσες, Νοικοκυρές και «πράξεως καλής τόδε», δια τελικής περιτυλίξεως κάθε φύλλου στον «κλώστη» ανοίγματος φύλλων ζύμης.
Τα μεγάλα αγνά και ευωδιαστά περιτυλιγμένα στον κλώστη φύλλα αυτά, απλώνονται μετά σε μεγάλα και καθαρά σεντόνια έξω στον αύλειο φυσικό ήλιο και καθαρό αέρα, ένα-ένα χωριστά, για φυσική και αργή αποξήρανση και στην συνέχεια, αφού γίνουν εύθραυστα και τραγανά, σπάζονται σε μεγάλα και ακανόνιστα τεμάχια και αποθηκεύονται σε αεροστεγή δοχεία, προφυλαγμένα από υγρασία και οσμές, για κατανάλωση όλο το επόμενο έτος, πάντοτε όμως ερμητικώς κλειστά.
Είναι το ευγευέστερο όλων των ζυμαρικών, πεντανόστιμο πάντοτε, υψηλότατης διατροφικής αξίας και υγιέστατο. Βράζει γρήγορα, σε λίγο νερό με βούτυρο ή λάδι και αλάτι, φουσκώνει και απορροφά το νερό, που περιέχει πολλά από τα συστατικά του και σερβίρεται αχνιστό με λίγο τριμμένο τυρί φέτα πάνω του. Είναι εύπεπτο και χορταστικό, εύγευστο και ωφέλιμο, «χάρμα ιδέσθαι», κατά τους παλαιούς λάτρεις του.
Δίκαια θεωρείται ως βασιλιάς όλων των ζυμαρικών, διαχρονικά.
Έχει αμέτρητες χρήσεις ως κύριο ή ελαφρύ φαγητό με πολλούς συνδυασμούς και ιδιαίτερα με κρεατικά. Δοκιμάστε τα αγνά, παραδοσιακά πέτουρα και θα ενθουσιασθείτε. Θα γίνετε λάτρεις τους!

Η Γ.Ε.Β. κρατάει σταθερά την παράδοση και παράγει σε μικρές ποσότητες τα αγνά και αυθεντικά πέτουρα Βλάστης, τα οποία αποτελούν και την κορωνίδα όλων των αγνών και πιστοποιημένων παραδοσιακών ζυμαρικών της.
Αποστέλλονται κατόπιν παραγγελίας και μέχρι 5 κιλά, με αντικαταβολή των 10 €/ κιλό. 


Μέσα από τα παραδοσιακά μας προϊόντα αποκαλύπτουμε αδιάψευστη την αυθεντική  Ελλάδα, της μίας και μόνης Μακεδονίας, κατασυντρίβοντας και γελοιοποιώντας πλάνους, ξεπουλητές και διεθνείς απατεώνες.
Ζητήστε όλη την σειρά των εντύπων μας για το τερπνό και ωφέλιμό τους περιεχόμενο.

Θεσσαλονίκη, Ιανουάριος 2012